Mám dítě s intolerancí: Tipy na praktické recepty

Když se rodič dozví, že jeho dítě trpí potravinovou intolerancí, první reakcí bývá zmatek a obavy. Co mu budu vařit? Bude to jídlo chutné? Nepřijde o dětství plné chutí? Pokud mezi zakázané potraviny patří mouka, mléko a vejce, situace se může zdát ještě složitější. Dobrá zpráva je, že dnes už jsme obklopeni množstvím alternativních potravin ai při takových omezeních se dají připravovat pestrá, chutná a výživná jídla, která budou dítěti nejen chutnat, ale také prospívat.

Potravinové intolerance, na rozdíl od alergií, sice neohrožují život, ale způsobují nepříjemné reakce jako bolesti břicha, nadýmání, ekzémy či poruchy trávení. U dětí to může znamenat také podrážděnost, nechutenství či poruchy spánku. Odstranění problematických potravin často přináší úlevu – ale zároveň vyžaduje kreativitu v kuchyni.

Čím nahradit mouku, mléko a vejce?

Bezlepkové mouky jako rýžová, pohanková, kukuřičná, mandlová či kokosová jsou dnes běžně dostupné. U mnoha receptů se doporučuje kombinovat je se škroby (např. tapiokovým nebo kukuřičným), aby se dosáhlo lepší konzistence těsta.

Mléko lze nahradit rostlinnými alternativami – ovesným, rýžovým, kokosovým, mandlovým či sójovým nápojem. Pozor ale na přídatné látky a cukr – ideální je zvolit neochucené verze s co nejkratším složením – nejvhodnější jsou ty, které obsahují pouze surovinu, ze které je mléko vyrobeno (např. ovesné = oves, mandlové = mandle), vodu a sůl.

Vejce lze nahradit banánem (1 vejce = ½ banánu), jablečným pyré (1 vejce = 3 PL), chia nebo lněnými semínky (1 PL mletých semen + 3 PL vody). Ve slaných jídlech se zase osvědčila například cizrnová mouka nebo tofu.

Sepsali jsme pro vás pár konkrétních receptů vhodných pro děti s intolerancí, kterými se můžete inspirovat:

1. Banánové lívance





2. Sezamové koláčky





3. Mangový chia pudink





4. Datlové kuličky v malinovém prášku





5. Čočkový přívarek





6. Vege karbanátky





7. Vegan ovesný banánový chlebík





Stravování dítěte s potravinovou intolerancí vyžaduje více plánování, ale není to neřešitelné. Díky dnešní dostupnosti alternativních surovin a množství inspirací můžeme vytvořit chutná a nutričně vyvážená jídla, která budou nejen bezpečná, ale i chutná. Nejdůležitější je nezaměřit se na to, co dítě nemůže, ale objevit to, co může, a tvořit z toho nové zdravé zvyky pro celou rodinu.